Най-важната точка е приемането на актуализацията на бюджета. Това каза преди

...
Най-важната точка е приемането на актуализацията на бюджета. Това каза преди
Коментари Харесай

Премиерът: Не харчим повече пари, даваме ги на хората в нужда

Най-важната точка е приемането на актуализацията на бюджета. Това сподели преди началото на съвещанието на Министерския съвет министър председателят Кирил Петков. Той показа и главните акценти в актуализацията, измежду които пенсиите, мярката за горивата, пониженият Данък добавена стойност за хляба, както и помощта за работещите родители.

" Увеличават се пенсиите с 60 лева плюс 10% за всички. Така таванът на пенсиите става 2 хиляди лв.. В последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 на 467 лева. За последните 12 години преди този момент е била увеличена единствено със 100 лв. ", съобщи министър председателят Кирил Петков, представяйки най-важните акценти от проектозакона.

" Даваме опция на бензиностанциите да понижат цената на дизела и бензина без добавки с 25 ст. на литър и от това ще бъде допустимо да се възползва всеки българин, който има автомобил с българска регистрация. Няма да оказваме помощ на такива, които минават през страната ", добави Петков.

Той добави, че електрическата сила и втечнения газ се освобождават от данък. Данък добавена стойност за парното пък пада с 9%, а ставката за хляба става нулева.



" Това също са доста значими ограничения, тъй като с повишението на цената на газа правителството прави всичко допустимо потребителите да бъдат обезщетени ", изясни още министър председателят. 

" Облекчаваме и данъчните заплащания за младите работещи фамилии, тъй като това не е просто помощ за всяко едно дете, а за младите фамилии, които имат огромни компликации се оправят със фамилните си бюджети в тази инфлация. Заедно тези ограничения са невиждани и са на стойност 2 милиарда лв.. Хубавото е, че те не са проинфлационни, защото крайният недостиг остава на 4,1. С други думи ние не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма потребност ", съобщи Кирил Петков.

След като бъде признат от държавното управление през днешния ден, обновената макрорамка отива в Народното събрание, където депутатите ще имат последната дума по приемането му.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР